Éves beszámoló 2009
2010. június. 30. szerda, 22:34
​2009 évben a Polgármesteri Hivatalnál alkalmazásban álló gyepmester 270 befogott ebet szállított a gyepmesteri karanténba, ahonnan a 14 nap megfigyelés után minden gazdihoz juttatható kutyust beoltva átvittünk a menhelyre, szám szerint 168 ebet. 63 állatot eredeti gazdája talált meg és vitt el, 39 betegségben elpusztult vagy eutanáziát kellett alkalmaznunk. Végleges altatás mellett kizárólag gyógyíthatatlan beteg és idegrendszeri problémás, agresszív kutyáknál döntöttünk.
A menhelyen gazdára váró kutyák létszáma év közben 112 és 137 között mozgott, a lakosságtól 269 kutyát fogadtunk be. Nagy hangsúlyt fektettünk a higiéniára és az állatok jólétére.
Munkánk sikerét bizonyítja, hogy múlt évben a bekerülő kutyák átlagosan 90%-ának tudtunk új esélyt biztosítani az élethez, 460 kutyát sikerült gazdához adnunk a menhelyről, közben folyamatosan segítve a lakosokat információkkal, valamint elveszett-talált kutyák nyilvántartásával. Naprakész internetes oldalt működtetünk a bekerülő állatok fotóival, adataival (www.siriusalapitvany.hu). 2010-ig összesen kb. 2100 gazdikereső állat képes hirdetését jelentettük meg honlapunkon. A befogott kutyák tulajdonosai is többek között itt értesülhettek állatuk hollétéről.
Alapítványunk sok esetben kerülte el a kutyák befogadását oly módon, hogy közvetítő tevékenységünkkel, hirdetés útján a tulajdonostól közvetlenül új gazdához juttattuk a kutyákat ill. macskákat, így enyhítve az állandó telítettségen.

Számos esetben segítettünk a bajba jutott kutyákon, a gyepmestert helyettesítve, sérült állatok azonnali orvoshoz vitelével, életveszélyben lévők mentésével. Tesszük ezt továbbra is, míg lesz rá lehetőségünk.

A legsúlyosabb gondot az okozza, hogy a lakosság állatai nem azonosíthatók egyértelműen, ezért az utcára tett élő vagy halott állat tulajdonosa ismeretlen. 2008-ban még nem állt rendelkezésünkre az anyagi fedezet ahhoz, hogy védenceink az oltások és ivartalanítás mellett chip-pel ellátva kerülhessenek új gazdához, 2009-től azonban Alapítványunk SzJA 1%-ból kapott támogatásának köszönhetően a kutyák több, mint felét, 2010-től pedig majdnem mindegyiküket azonosító mikrochippel megjelölve adtuk örökbe. Az adatbázisba történő regisztráció díjmentességéhez kértük és megkaptuk a Magyar Állatorvosi Kamara támogatását, így a menhelyi állatok chipeztetése lényegesen olcsóbbá vált számunkra.

Sajnos továbbra is azt tapasztaljuk, hogy országszerte nagyságrendekkel több állat születik, mint amennyire szükség lenne, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a nem tenyésztésre szánt kutyák és macskák ivartalanítását. A beavatkozás bizonyítottan nem befolyásolja egészségüket, ugyanakkor rövid időn belül visszaszoríthatná a kóbor állatok számát. A menhelyen a szaporulat megakadályozása érdekében minden felnőtt szuka ivarú kutyát ivartalaníttattunk, mielőtt gazdához adtuk, a még nem operálható kölykök esetében pedig állatorvosainkkal történt megállapodásunk értelmében 1 éven belüli ivartalanításhoz jelentős kedvezményt kapnak az örökbefogadók. A műtét költségét jelenleg a legtöbb állattartó túl soknak ítéli meg, ezért inkább vállalja az ivarzási időszakok állandó problémáit, a hím egyedek elkóborlását és az utódok elhelyezését - rosszabb esetben menhelyre adását vagy ellenük bűncselekmény elkövetését.
Ennek megoldására programot indítottunk a feleslegesen születő állatok számának visszaszorítása érdekében, 2009. októberétől november végéig a lakosság állatai részére ivartalanítási akciót szerveztünk, melyet a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatán erre a célra nyert összegből tudtunk megvalósítani. A program lényege, hogy a lakosságnak a tényleges ár csak egy kis részét kell kifizetnie a műtétért, a többletet alapítványunk vállalja át.
Akciónk eredményeképpen összesen 44 kan kutyus, 104 szuka kutyus, 33 kandúr és 119 nőstény cica ivartalanító műtétjére került sor. A gazdik Érdről és Pest megye közeli településeiről hozták kedvenceiket Dr.Fehér Miklós érdi, és Dr.Fekete Balázs és Dr. Miro tárnoki és százhalombattai rendelőjébe. Az akció folytatása a nagy érdeklődésre való tekintettel mindenképpen indokolt, a Sirius Alapítvány anyagi lehetőségeit figyelembe véve mielőbb szeretnénk megismételni.

Az Ebrendészeti Telep és Állatmenhely működése önmagában, szigorú állattartási szabályok és betartatásuk nélkül nem oldja meg a kóbor állatok problémáját. A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. §-a (3) bekezdésének f) pontjában, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. §-a (1) bekezdésének b) és d) pontjában kapott felhatalmazás alapján 2010 július 1-jétől hatályos szabályozásában kötelezővé teszi a mikrochipes megjelölést, amennyiben a kedvtelésből tartott állat tulajdonost vált. Ide értendők a menhelyekről, gyepmesteri telepekről kikerülő ebek is! A legtöbb utcán lévő kutya nem gazdátlan, csak épp az ivarzás miatt szökdösésre hajlamos, de általában a kerítések állapota sem alkalmas az állatok visszatartására. Gyakran panaszkodnak az érdiek, hogy sok esetben maguk a gazdák engedik egy kis "önsétáltatásra" kutyáikat, ami nyilvánvalóan felelőtlen magatartás. A kedvtelésből tartott állatok tartására és az állatokkal való bánásmódra vonatkozó rendelkezések szigorítják az állattartási feltételeket, ami állatvédelmi szempontból jelentős eredmény. Pl.:

(5) Tilos
 a) ebet tartósan 10 m2 -nél kisebb területen,
 b) ebet tartósan 4 m-nél rövidebb eszközzel kikötve,
 c) gerinces állatot kör alapú kalitkában,
 d) gerinces állatot gömb alakú akváriumban
tartani.
 (6) Ebek csoportos tartása esetén számukra egyedenként legalább 6 m2 akadálytalanul használható területet kell biztosítani. Nem minősül csoportos tartásnak a szuka együtt tartása a kölykeivel, azok hathetes koráig.
 (7) Amennyiben ebet futólánccal - vagy ahhoz hasonló elven működő szerkezettel - kikötve tartanak, a feszített és futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 5 m-nél, valamint a futó rész nem lehet rövidebb 3 m-nél.
 (8) A csoportosan tartott állatok esetében - hacsak az adott fajra vonatkozó tudományosan elfogadott ismeretekből más nem következik - a tartási helyet úgy kell kialakítani, hogy mindegyik egyed versengés és agresszió nélkül egy időben hozzáférjen az etető-, itató-, fürdő-, pihenő-, illetve búvóhelyhez.
(12) Patás állat és eb kivételével kedvtelésből tartott állatot kikötni tilos. Patás állatot és ebet állandó jelleggel kikötve tartani tilos.
 (13) Az ebek kikötéséhez, illetve vezetéséhez használt eszközöknek az állatra történő rögzítésére kizárólag nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az az állat egészségét ne veszélyeztesse.

Mindent együttvéve úgy gondoljuk, az alapítvány 5 éves tevékenysége érezhető a városban, a lakosság nagy része fontosnak tartja a menhely működését, naponta átlagosan 15-20 segítségkérés érkezik hozzánk, amelyeket igyekszünk megoldani, és a felelőtlenül szaporodni hagyott és/vagy kitett állatok száma is csökkenni látszik, részben ivartalanítási programunk eredményeképpen.